Strandszezon és fogyókúra

Strandszezon és fogyókúra

Itt a szezonja a fogyókúrának. Visszatérő kérdés, hogy miként is érdemes csinálni, felkészülni a nyári strandszezonra, hogy minél jobb formában legyünk. Dr. Harangozó Andrea belgyógyász, diabetológus, endokrinológust kérdeztük arról, mire is érdemes ilyenkor figyelnünk?

TM: A strandok nyitása, a nyaralás megkezdése szinte kampányszerűen indítja be a fogyókúrák időszakát. Sok divatos módszer létezik ma már. Mire kell odafigyelnünk?

H.A.: Igazából nem a strandszezon nyitásakor kellene elkezdeni a fogyókúrát, hanem előtte is már tudatosan kellene étkeznünk. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy ez sok esetben nem így van. A legtöbbször az a hiba, hogy az évek alatt felgyülemlett plusz kilóktól a lehető legrövidebb időn belül szeretnénk megszabadulni. Ez azért sem célravezető, mert a koplalással ugyan rövid idő alatt lehet biztató eredményt elérni, viszont ez az anyagcsere lelassulásához és a jojo effektus kialakulásához vezet.

TM: A jojó effektus azt jelenti, hogy visszatérünk a kiindulási ponthoz?

H.A.: Nemcsak a leadott kilókat szedjük vissza, hanem a probléma az, hogy akár annak a többszörösét is.

TM: Akkor hogyan érhető el tartós fogyás?

H.A.: Az étkezési szabályok mindenkinél egyénre szabottak, de mindenkire igaz, hogy ezen a téren gyors sikert tartósan és egészségesen nem lehet elérni. A legideálisabb hetente maximum fél kilogramm testsúly leadása, de ez persze függ a kiindulási testsúlytól. Minden fogyókúra elkezdése előtt ahhoz, hogy az tartós sikerrel járjon érdemes szakember segítségét kérni, hiszen így ki lehet zárni a túlsúly hátterében esetlegesen megbúvó betegségeket. Ilyen lehet például a pajzsmirigy, a mellékvese betegség vagy a cukorháztartás zavara.

TM: Sikeres fogyókúra után, ha jól gondolom legalább annyira nehéz a leadott kilókat megőrizni.

H.A.: A tudatos táplálkozásnak van ebben szerepe és ennek elengedhetetlen része természetesen a rendszeres testmozgás.

 

A fenti cikk a www.torokbalintma.hu oldalon jelent meg 2017.06.12-én.

Forrás: http://www.torokbalintma.hu/2017/06/12/strandszezon-es-fogyokura/

Leave a Reply

Your email address will not be published.